DE OPKOPERS: Anton Pieks Opkopers bedrijf

De serie
Pol, uit "Driemaal is scheepsrecht", is het matrozenleven beu. Hij verlaat de zeemacht, zoekt werk en meldt zich aan bij Anton Piek. Bij hem komen allerlei figuren langs, en werken ook zijn nichtjes. Zijn klanten zijn van allerlei pluimage en zelf striptekenaars Willy Vandersteen en Marc Sleen komen langs, en de beroemde krachtpatser John Massys.
Normaal speelde zich alles af in de opkoperszaak van Anton Piek (Jaak Van Hombeek) maar de laatste acht afleveringen vormden een soort vervolgverhaal doorheen de westhoek. 100 Afleveringen lang kon je ernaar kijken. Met natuurlijk als één van de hoogtepunten de trouw van het eerste nichtje van Anton.

Het verhaal achter De Opkopers
In het Post-Struys tijdperk zocht de VRT naar een goedkope manier om kwaliteitsvolle jeugdfictie te maken. Daaruit ontstond het volledig in de studio opgenomen "De Opkopers". Paul Ricour speelde de hoofdrol, nadat hij was opgemerkt door producer Bob Davidse tijdens het spelprogramma 'driemaal is scheepsrecht'. Pol trad daarin op als het typetje Pol de Matroos.
In het begin zat in elke aflevering een belerend element, maar dat werd na een tiental afleveringen afgevoerd. Vanaf dan werd de kaart getrokken van het goede verhaal.