Ravenburgsepost
Nieuwe updates
Interview met Paul Ricour, 11 april 2005, Café Leffe Leuven
We tekenen 11 april, een mooie lentedag in Leuven, het is iets voor zeven, en onze webmaster wordt nu toch wel wat nerveus. Zo dadelijk zal hij oog in oog staan met Paul Ricour, Polleke. Zal hij even sympathiek zijn als zijn alter ego Pol? Zal het gesprek vlot verlopen? Om kwart na zeven, verkeersproblemen zijn van alle plaatsen, zit onze webmaster samen met "zijn fotografe" Katrien Willems aan tafel bij Paul Ricour.
Hoe het allemaal begon... De Opkopers
Met een gezellig pintje erbij komt het gesprek gezellig op gang. Paul had een verrassing bij voor onze webmaster, een Flixter! Onze webmaster is benieuwd naar wat die Opkopers nu waren. En wie was Anton Piek?
Paul vertelt ons dat Anton Piek, gespeeld door Jaak Van Hombeek (Archibald), de baas was van een opkopers bedrijf en dat Pol de Matroos daar binnenwaait en blijft hangen. Naast hen waren er ook nog de nichtjes van Anton, telkens als een actrice wegviel, bv door zwangerschap, werd die vervangen door een ander nichtje. (Onder andere Marleen Maes speelde één van die nichtjes.) Ook Jan Moonen, later commisaris Stapel, speelde er een rol in als dorpsgek. En natuurlijk was er een lokale agent in de gekke figuur van Boeikens, die later zou terugkomen in Merlina als detective Boeikens (Ronny Waterschoot).
De afleveringen hadden aanvankelijk een belerend element maar dat idee liet men al na 8 afleveringen varen. De afleveringen gingen over van alles, zo kon het zijn dat er een dief was in de opkopers zaak maar ook kwamen benkende tekenaars langs, zoals Marc Sleen en Willy Van Der Steen, de repsectievelijke tekenaars van Nero en Suske en Wiske.
In totaal werden er 100 afleveringen gemaakt waarvan de laatste acht een vervolg vormden en waarbij men uitzonderlingsgewijs op locatie ging filmen in de Westhoek.
De special effects
Paul herinnert zich ook nog levendig hoe zij voor "Drie maal is scheepsrecht" en later voor "Carolientje en kapitein Snorrebaard" de gekste en inventiefste speciale effecten nodig hadden die ze dan voor de uitzending van zaterdag de vrijdag opnamen bij de regiseur thuis. Dan repeteerden ze de scène en name dan soms tot 's avonds laat op. Dat was nog een collegialiteit...
Waarom Jos Kennis en anderen zo vaak terugkwamen - de muts
Je nooit afgeraagd waarom Anton Cogen altijd wel een rol had in een seizoen van PB X en Jos Kennis en zovele andere acteurs terugkwamen en anderen niet? Wel we vroegen het aan Paul Ricour en wat blijkt? Wel de VRT, de toenmalige BRT had een eigen dramatisch gezelschap waar allerlei acteurs in vaste loondienst waren. Deze acteurs kostte de productie van Merlina en Postbus X en Interflix niks, terwijl een freelance acteur wel moest betaald worden door de productie. En voor wie nog twijfelde... de acteurs die meespeelden in Merlina enz waren allemaal klasbakken.
We vroegen Paul ook naar enkele toffe anekdotes...

ééntje was de opname van aflevering Smokkeljacht op de Noordzee, waar Pol en Bodo een fles vangen die Jessi als SOS in zee gooiden. Tijdens die opnames droeg Paul een muts. En de wet van Murphy ja hoor ze waaide in zee. Bijna moesten alle opnames herdaan worden maar de bekwame kapitein recupereerde de muts van Pol en redde zo een hele dag werk.

 

De wedstrijd - Laura Lutch

Het gesprek vordert aardig en we informeren naar Laura Lutch, de zogenaamd beroemde zangeres uit Mallorca. We krijgen het hele verhaal. Een Limburgse reisleidster actief in Mallorca en tevens zangeres werd voor deze rol aangetrokken en speelde met veel brio de rol van Spaanse topzangeres uit de Toptien. Jammer genoeg stierf enkele jaren na de opnames en ging een bekwaam actrice verloren.

We ronden het verslag van dit interview af met de grote Merlina wedstrijd. Het grote succes van Merlina leidde tot een  grootse wedstrijd: "Schrijf je eigen Merlina" Een onverhoopt succes leidde tot twee nieuwe afleveringen: Valentijnsdag en De eenzame erfgenaam.

De website wenst Paul Ricour nogmaals bedanken voor zijn komst en Katrien Willems voor de organisatie van deze meet and greet.