MERLINA: Het geheim van Sardonis
Een boek van Dick Durver, uitgegeven 1990

Met oprechte dank aan Cultuurzoeker.nl, voor de extra informatie.

In het boek moeten Merlina en Napoleon naar Londen i.v.m de verdwijning van de kroonjuwelen van de Britse koningin. Ondertussen ziet Pol in Ravenburg het rode busje van Sardonis en twee van de Sardonianen. Zij willen een geleerd uitziende meneer overvallen. Pol komt hem te hulp. De Sardonianen slaan op de vlucht. Hij vraagt waar Napoleon van Merlina woont. Pol wijst hem de weg en de geleerd uitziende meneer stelt zich voor aan Pool en Ann. Hij beweert een oude studie vriend van Napoleon te zijn. Pol vertelt dat Napoleon helaas weggeroepen is  voor dringende zaken. Maar de oude studie vriend mag blijven logeren tot Napoleon en tante Merlina terug zijn uit Londen. Dan beginnen de moeilijkheden. De monitorscoop doet het niet meer. Er verschijnt alleen maar geruis op het beeldscherm. Pol gaat een luchtje scheppen. Probeert zijn apendiscoop en roept daarmee Merlina op. Het bereik is  slecht maar Pol komt er wel achter dat het niet aan de apparatuur ligt.

Thuis biedt die mysterieuze gast aan om eens die apendiscoop na te kijken. Als hij de tekening kan krijgen. Ann vertelt dat alle plannen van Napoleon veilig liggen opgeborgen in de kluis en dat zij de code niet kent. Pol vertrouwt die vriendelijke logee niet. Hij informeert of hun logee geen bagage heeft? Hun vriendelijke logee vertelt dat hij toen hij het hotel verliet werd beroofd van zijn bagage. Pool gaat met de x-bril op onderzoek uit. Hij gaat bij het hotel informeren. Daar kennen zij die naam niet. Zij kijken zelfs voor hem in het hotelregister. Nee die meneer heeft hier niet gelogeerd.

Zo komt Pol erachter dat hen logee helemaal geen bagage heeft gehad.

Het busje van de Sardonianen krijgt een ongeluk. Zij belanden in het Ravenburgse gasthuis. Pol hoort van het ongeluk. Hij komt naar het Ravenburgse gasthuis. Met het doorzoeken van de jaszakken vind Pol een ring met daarin de hoofdletter S ingegraveerd. Zo krijgt hij het vermoede dat hen logee de echte Sardonis is. Pol spoedt zich naar het detectivebureau Merlina. 

Ann vertrouwt hun logee ook langer al niet meer. De geleerde uitziende meneer trekt een spuit. Duwt hem onder Ann haar neus. Zij wordt daarvan onwel. Wanneer Pol binnenkomt ziet hij dat Ann zit vastgebonden en ziet bovendien dat zij een prop in haar mond heeft. Hij kijkt naar de jas van de geleerde uit ziende meneer. Ziet dat in het borstzakje een stoorzendertje en de spuit met chloroform zit. Pol bedenkt een plan om Ann te redden. Hij zegt dat hij mee wil doen. Ann trapt er ook in. De geleerde uitziende meneer stemt daarmee in. Pol kan bij de kapstok komen. Pakt de stalen bolhoed van Napoleon. Hij haalt flink uit. Slaat de geleerde uitziende meneer daarmee neer. Pol maakt het trouw om Ann los. Pol haalt de ring uit zijn jaszak. Schuift hem om de ringvinger van de bewusteloze geleerde uitziende meneer. De ring past hem goed om zijn ringvinger. Pol zegt: “Ann mag ik je voorstellen aan de enigste echte Sardonis.” Zij sluiten hem op in de Napobunker van Napoleon. Pol roept onmiddellijk tante Merlina. Pol vertelt haar het hele verhaal. Merlina feliciteert hem met hen overwinning. Op een mysterieuze  wijze ontsnapt Sardonis toch nog.  Pol en Ann ontdekken ’s morgens dat hun vogel is gaan vliegen. Zij zijn teleurgesteld. Merlina en Napoleon komen vermoeit terug. Merlina stelt voor om een week te gaan logeren in een huisje aan zee.  Merlina en Ann en Napoleon gaan wel. Pol heeft geen zin. Daarom blijft hij thuis. Het zit hem nog steeds dwars hoe Sardonis kon ontsnappen zonder dat hij en Ann niets hebben gehoord. Pol is nog nooit op de zolder van het detectivebureautje geweest. Pol gaat daar eens rondsnuffelen. Vind mappen met krantenknipsels over een zekere Marcel Meerschout. Pol vindt ook foto’s. Hij leest de krantenknipsels door. Heeft niet door dat tante Merlina teruggekomen is. Zij betrapt Pol. Pol wil nu alles van tante Merlina weten. Zij vertelt het totale verhaal. Merlina vertelt dat Marcel zijn gezicht heeft laten veranderen door dokter Igor Mortis. Die kende hij al in de gevangenis. Daarna is hij een babymasker gaan dragen. Pol vraagt wie dit allemaal weten? Merlina zegt  dat Napoleon de enigste is die het geheim van de ware identiteit van Sardonis kent. Merlina zegt nu ken jij hem ook.

 

Als je nog op je stoel zit kan je verder lezen wat er In het 2de deel van het boek gebeurd

 

Het contact wat Sardonis onderhield met de morbide dokter Icor Mortis heeft fatale gevolgen voor hem, dat blijkt later.

 Er wordt een baby ontvoerd. Er wordt een brief achtergelaten met de Initiaal van Sardonis. Iedereen denkt dat hij achter de kidnapping zit. Alleen zijn zuster Merlina gelooft het niet. Zij neemt contact met haar misdadige broer op. Zij komt erachter dat Sardonis Igor Mortis voorgoed uit zijn organisatie heeft gezet i.v.m (Het mysterie van de kale olifant)  In zijn reglement staat alles is toegestaan, alleen moord daar doet Sardonis niet aan mee.

Daarom bedacht Igor Mortis dat plan. Sardonis moet het geld komen brengen. Merlina en haar team houden een oogje in het zeil. Sardonis overhandigt de tas met geld aan igor Mortis. Igor Mortis overhandigt de baby aan Sardonis. Die gaat er vandoor. Igor Mortis opent de tas. Ziet plotseling dat er geen briefjes van 100 en 1000 frank in de tas zitten maar dat het oude kranten zijn. Igor Mortis smijt de tas met waardeloze rommel weg. Hij rent achter Sardonis aan. Onder het rennen trekt Igor Mortis een Smith and Wesson revolver. Pol probeert Igor Mortis te parafixen. Helaas mislukt dat omdat hij te ver weg staat. Sardonis legt onder het rennen de baby op een veilige plek. Igor Mortis krijgt hem te pakken. Richt zijn Smith and Wesson revolver op Sardonis. Hij drukt af. Iedereen hoort een harde knal. Sardonis valt in het water. Hij komt niet meer boven. Merlina en haar team komen aanrennen.  Ondertussen is de Rijkswacht gealarmeerd. Die komen onmiddellijk. igor Mortis wordt gearresteerd.  De brandweer komt met een duiker om naar het mogelijke lijk van Sardonis te zoeken. Of Sardonis nu dood is of dat hij een duikbootje klaar had liggen als het mis zou gaan met de overdracht van het losgeld met Igor Mortis, wel wie zal het zeggen?