Postbus X
Nieuwe updates
Setting Overzicht

Dossier Overzicht

Problemen?
PBX de oplossing
Gratis en voor niks.
Als je een probleem hebt? Eén adres: PB 10 3500 Ravenburg
Postbus X lost problemen op, gratis en voor niks. Heel Ravenburg heeft volgehangen met affiches en reuzeadvertenties. Eén adres en al je problemen zijn van de baan, bedelbrieven worden geweigerd en ook nepbrieven van kranten worden ongeopend teruggestuurd. Alle Ravenburgers, en ook daar buiten, weten waar ze met hun problemen terecht kunnen.
Wat kan hier het geheim achter zijn? In de eerste afleveringen komen we daar samen met het nieuwe reportersduo Pol Tack en Jessi Kumps achter. Zij solliciteerden voor een nieuwe baan bij de Ravenburgse Post en kregen een proefcontract. Al gauw blijkt dat ze niet voor hun journalistieke sterkte maar wel om toe te treden tot PB X naar de krant zijn gelokt. Samen met Jonathan Hiks, de baas van de krant, Ilse Hiks, zijn dochter en secretaresse en Bodo, uitbater van 'Het Melkhuisje' en gewezen catcher, treden ze met het kwaad in de arena.
Na een vliegtuigcrash leidt Ilse de krant en Postbus X. Wanneer Bodo vertrekt wordt zijn broer Waldo de uitbater van Het Melkhuisje en tevens de sterke man van Postbus X. Vanaf dan zal hij ook af en toe in de huid kruipen van de Witte Wreker, die sinds de crash van Hiks' vliegtuig in de koelkast was beland. In de laatste afleveringen zal de vliegtuigcrash van Jonathan Hiks opnieuw een rol gaan spelen.
Op de krant werken naast Pol en Jessi ook nog Juffrouw Adèle Pluym, Felix Haantjes en Willem De Pachter. Voor hen zijn Pol en Jessi gewone collega's. Zij vinden het dan ook vaak vreemd hoe Pol en Jessi te werk gaan, maar ja zij kennen dan ook hun geheim niet. Voor de rest werken er nog enkele mensen nauw samen met Pol en Jessi. Zo is er Fons, de nachtredacteur, Archibald, de archivaris, en Gaston, de drukker.

This free script provided by
Dynamic Drive

De zaken die Postbus X behandelt variëren. Hun grootste vijand is misdadiger Max Nepomucenos en zijn bendeleden Stafke Bluts, Lowie en Rafke. Voor de dief Handige Harry kunnen ze nog enige sympathie opbrengen, maar andere schurken, zowel oplichters als een heuse spionnen zullen ze stokken in de wielen steken. Maar ook mensen die een ander soort problemen hebben, zoals bijvoorbeeld in "Voor de lach van een kind" niet meer kunnen lachen, of gokverslaafd zijn, helpen onze vrienden. Steeds proberen ze hun identiteit geheim te houden, al maken ze daar ook wel uitzonderingen op. Zo zijn de artiesten Bora, Bardi, Willy Sommers, Emiel Goelen, Rita Van Eygen, Rudy De Voldere en ook enkele minder bekende mensen op de hoogte van het geheim van Postbus X. Graaf d'urquell Van Maldegem bijvoorbeeld zal een belangrijke rol spelen in het geheim houden van hun identiteit.

Het verhaal achter 'Postbus X'
Postbus X was de spin-off van de jeugdreeks Merlina. Nadat men van Merlina 100 afleveringen had uitgezonden vond men bij de toenmalige BRT dat het tijd was voor iets nieuws. Senarist Dick Durver kwam met het idee van een krant als dekmantel voor een geheime weldoenersorganisatie.
Het personage Pol Tack zou doorlopen als hoofdpersonage. Hij werd van privé detective een heuse reporter. Ook de personages van commissaris Stapel en later ook kleine grote schurk Lowie liepen door. Een heleboel andere acteurs kregen een nieuwe rol. De acteurs die de rollen van Willem, Felix en Jessi, Bodo en Waldo vertolken, speelden eerst een of meerdere rollen in 'Merlina'. Denken we daar vooral aan Ludo Hellinx die in Merlina meerdere malen gestalte gaf aan de schurk Ramon de Ramenas. (Zie "de gouden plaat", "Het zevende zintuig en Socrates Op Sicilië. Willem was eerder Rentmeester in de schat van mechomet en was hij detective en verkoper in Het Bilocatiemysterie. Jessie was dan weer eerder droogkuis bediende in De Superenzymen. Waldo was dan weeral regiseur in "De vijfde musketier" en Bodo misdadiger in "Voor een handvol Juwelen". Daarnaast speelde ook Archivaris Archibald, Jaak van Hombeek, en een hele reeks andere gastacteurs eerder in Merlina. (Jos Kennis; Willy Sommers; Anton Cogen; Walter de Grote.....) Later zullen we daar meer info over kunnen geven.